Повторимо правила безпеки

2017-12-15

Шановні діти!

Незабаром канікули, час екскурсій. Просимо вас повторити правила дорожнього руху, які вам знадобляться у великому, незнайомому місті. Будьте уважні.

· Під час переходу вулиці потрібно керуватися сигналами світлофора чи регулювальника.

· Переходити проїжджу частину вулиці потрібно пішохідними переходами, у тому числі, що позначені дорожніми знаками.

· Під час переходу дороги спочатку подивіться ліворуч, а, дійшовши до середини, - праворуч.

· Пішоходи, які не встигли закінчити перехід, повинні перебувати на «острівці безпеки» або лінії, що розділяє транспортні потоки протилежних напрямків. Продовжувати перехід можна, лише переконавшись у безпеці с подальшого руху.

· Не переходити дорогу на червоне світло незалежно від наявності на ній автомобiлiв.

· Ніколи не перебігайте дорогу перед транспортом, що наближається. Пам’ятайте, що навіть при швидкості 60 км/год гальмовий шлях автомобіля буде довшим на 15 метрів.

· Якщо наближається машина з увімкненим проблисковим маячком або спеціальним звуковим сигналом, пішоходи повинні утриматись від переходу проїжджої частини.

· Якщо немає тротуару, іти можна узбіччям назустріч руху транспорту.

· Небезпечно стояти в першому ряду при очікуванні транспорту: коли до зупинки підходить транспорт, юрба може виштовхнути під колеса.

· Не вибігати на проїжджу частину з тротуару, можна лише спокійно зійти, попередньо оцінивши ситуацію.

· Не влаштовуйте ігри на проїжджій частині.

· Не катайтеся на проїжджій частині на велосипеді. Їздити на велосипеді по проїжджій частині дозволяється лише з 14 років.

· Ходити лише тротуарами, а якщо вони вiдсутнi — по узбіччю, обов’язково повернувшись обличчям до транспорту; що рухається, тоді не тільки водій бачитиме пішохода, а й пiшохiд – водія.

· Трамвай, що зупинився, обходять лише спереду (у цьому випадку видно зустрічнийтрамвай) і лише пішохідним переходом. Тролейбус (автобус, маршрутне таксі) необхідно обходити позаду і тільки пішохідним переходом.

Правила безпеки для пішоходів на залізниці

  • Пішоходам дозволяється переходити залізничні колії тільки у встановлених місцях (пішохідні мости, переходи, тунелі, переїзди тощо). На станціях, де немає мостів і тунелів, громадянам належить переходити залізничні колії у місцях, обладнаних спеціальними настилами, біля яких встановлені знаки «Перехід через колії».
  • Перед тим, як увійти в небезпечну зону (ступити на колію), потрібно впевнитись у відсутності потяга (або локомотива, вагона, дрезини тощо). При наближенні потяга (або локомотива, вагона, дрезини тощо) треба зупинитись поза межами небезпечної зони, пропустити його і, впевнившись у відсутності рухомого складу, що пересувається по сусідніх коліях, почати перехід.
  • Наближаючись до залізничного переїзду, громадяни повинні уважно стежити за світловою і звуковою сигналізацією, а також положенням шлагбаумів. Переходити колії дозволяється тільки при відкритому шлагбаумі. При відсутності шлагбаума (коли переїзд не охороняється) перед переходом колії необхідно впевнитись, що до переїзду не наближається потяг (або локомотив, вагон, дрезина тощо).

Пішоходам забороняється

  • Ходити по залізничних коліях.
  • Переходити і перебігати через залізничні колії перед потягом (або локомотивом, вагоном, дрезиною тощо), що наближається, якщо до нього залишилося менше ніж 400м.
  • Переходити колію одразу після проходу потяга (або локомотива, вагона, дрезини тощо), не впевнившись, що по сусідніх коліях не пересувається рухомий склад.
  • Переходити залізничні переїзди при закритому положенні шлагбаума та при червоному світлі світлофора залізничної сигналізації.
  • На станціях і перегонах пролізати під вагонами і перелізати через автозчепи для переходу через колію.
  • Проходити вздовж залізничної колії ближче п’яти метрів від крайньої рейки.
  • Пролізати під закритим шлагбаумом на залізничному переїзді а також виходити на переїзд, коли шлагбаум починає закриватися.
  • Класти на рейки залізничної колії будь-які предмети.
  • Підходити ближче ніж на 0,5 метра до краю платформи після оголошення про подачу або прибуття потяга до його повної зупинки.
Діти, якщо ви заблукали або відстали від своєї групи – не панікуйте. Негайно зупиніться, і не робіть більше жодного кроку. Зателефонуйте з мобільного вчителю або товаришам. Якщо у вас відсутній телефон – стійте на місті та чекайте на них.

Техніка безпеки під час новорічних свят та під час зимових канікул

При встановленні ялинки необхідно знати

  • Ялинку потрібно встановлювати на стійкій підставці, безпечній відстані від печей та нагрівальних приладів.
  • Не використовуйте для прикраси ялинки легкозаймисті іграшки, вату, свічки, папір.
  • Електрични гірлянди повинні бути заводського виготовлення.
  • · Гірлянди потрібно закріплювати надійно, бо при падінні від поштовху чи протягу вони можуть стати причиною пожежі.
  • · Без догляду дорослих не включайте самостійно електрогірлянди.
  • · Ні в якому разі не застосовуйте в приміщенні свічки, бенгальські, вогні, відкритий вогонь, феєрверки, вибухонебезпечні хлопавки, петарди та ін.
  • Не можна гратись сірниками біля ялинки.
  • Не користуйся хлопавками, петардами біля ялинки.
  • Відключай електрогірлянди, коли виходиш з квартири.
  • Не встановлюйте ялинку на шляхах евакуації.
Хвою яка обсипалася з ялинки треба відразу прибирати - вона, як порох, може спалахнути від будь-якої іскри.

У РАЗІ ВИНИКНЕННЯ ПОЖЕЖІ

  • · Необхідно негайно повідомити пожежну охорону за телефоном 101 або через операторів мобільного зв'язку.

  • · Відключити від електроживлення електроприлади (гірлянду, ТВ та ін. за винятком системи протипожежного захисту).
  • · Прийняти міри по гасінню пожежі первинними засобами пожежегасіння.
  • · Прийняти термінові заходи по евакуації людей.
При загорянні штучної ялинки категорично забороняється братися за неї руками, краще накинути на неї щільну тканину (ковдру)

Як правильно вибирати та використовувати піротехнічні вироби

· Не купуйте піротехнічні вироби з рук, на базарі. Пам'ятайте, що дешево не означає якісне, тим більше, коли це стосується Вашої небезпеки та здоров'я.

· Забороняється використовувати вироби, які мають наявні дефекти: зіпсовані, підмочені, з тріщинами та іншими пошкодженнями корпусу або гніту.

· Не підходьте до місця проведення феєрверку (салюту) ближче ніж на 300 – 400 м.

· Не збирайте залишки ракет, що впали на землю, вони можуть вибухнути прямо у вас в руках, і в жодному разі не кладіть їх до кишені, це може привести до трагічного наслідку.

· Бавлячись з уже купленою піротехнікою, не намагайтеся дізнатися, що у ракети всередині. Не виключено, що ваша цікавість може коштувати вам життя.

· Не лягайте спати відразу, якщо спалили в квартирі кілька бенгальських вогнів. Після цих забав у повітрі залишається мало кисню, воно насичується шкідливими продуктами горіння. Тому після забав з вогнем обов’язково провітріть приміщення.

· Не пускайте ракети біля будівель, а тим більше всередині них. «Снаряд» калібру 30 мм здатний при влучному потраплянні повністю знищити підприємство середніх розмірів або випалити квартиру.

Якщо піротехнічні вироби відсиріли, не сушить їх на батареях опалення або печах.

ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ НА ЛЬОДУ

Узимку вода перетворюється на лід, а правила безпеки на воді стають правилами безпеки на льоду.

· Коли наступають морози, треба пам'ятати, що лід на річках, озерах замерзає дуже повільно.

· Без дорослих неможна ходити на річку і заходити далеко від берега.

· Кататися на ковзанах можна тільки в спеціальному відведеному для цього місці.

· Не ходи взимку по тонкому льоду: лід може зламатися і ти провалишся у воду. А з холодної води важко самостійно виплисти і вибратися на берег.

· Якщо трапилася біда і хтось провалився під лід, неможна близько підбігати до ополонки, треба з певної відстані кинути потерпілому шарф, пасок чи мотузку.

· Під час ігор і ковзання на льоду не дозволяється штовхатися, хапати один одного за одяг і за руки, підставляти ногу.

· Під час катання дітей з гори, діти не повинні підніматися по схилу назустріч тим, хто з'їжджає, не перебігати доріжку, коли по ній хтось спускається.

· Неможна ковзати по тротуару, де ходять пішоходи.

Неможна кататися з гори, яка виходить на проїзну частину дороги, тому що ви не зможете зупинити свої санчата, якщо побачите машину, а водій, у свою чергу, так швидко не загальмує.
Кол-во просмотров: 320

Комментарии